Utrecht weer in economische top van Europa

Het investeringsklimaat van Utrecht, stad én regio, behoort volgens The Financial Times tot de top van Europa. Stad en regio scoren bijvoorbeeld hoog op “connectivity” (bereikbaarheid, internetgebruik en snelheid), human capital (onderwijs, meertaligheid, opleidingsniveau) en FDI (strategie voor het aantrekken van buitenlandse investeerders).

De stad Utrecht scoort zelfs plek zes in de categorie “mid-size cities”.

De regio scoort top 10 posities op drie van de zes onderdelen waarop gemeten is. Met dit resultaat staat Utrecht net als in 2012 en 2014 Utrecht in de Europese top. De onderzoekers van de The Financial Times verzamelden voor de ranking de gegevens van 468 steden en regio's in Europa.

 De bestuurders van de provincie Utrecht,  de gemeenten Amersfoort, De Bilt, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Zeist, , Utrecht Science Park en Economic Board Utrecht reageren verheugd op het nieuws. De centrale ligging en getalenteerde inwoners kenmerken de regio Utrecht. Dit is aantrekkelijk voor de vestiging van buitenlandse bedrijven. Volgens de bestuurders bevestigt de score de kracht van de regio in een tijd van toenemende concurrentie.

Werkgelegenheid
Buitenlandse bedrijven dragen bij aan meer werkgelegenheid in onze regio. Zo bleek onlangs uit de resultaten van Invest Utrecht dat in de periode 2012 – 2015 circa 1000 banen zijn ontstaan door buitenlandse investeringsprojecten. Nieuwkomers creëren direct werkgelegenheid in het eigen bedrijf, maar ook indirect. Denk aan banen bij toeleveranciers, in de horeca en in de woon- en vrije tijdsmarkt.

Samen meer rendement
“De internationale concurrentie voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven zit niet stil. The Financial Times constateert dat ons vestigingsklimaat top is. Zelf denken we echter dat we nog beter kunnen profiteren van deze gunstige condities. Onder het motto ‘samen meer rendement’ bundelen we daarom onze krachten voor samenwerking op acquisitie van internationale bedrijven. Onze medewerkers gaan nog intensiever en vroegtijdiger samenwerken en meer informatie delen. Zo kunnen wij ons rendement ten opzicht van andere regio’s verbeteren, verzilveren we de gunstige condities en handhaven we onze toppositie in Europa . Kortom, zo creëren we samen meer werkgelegenheid. Dat is waar ‘samen meer rendement’ over gaat,” aldus de initiatiefnemers.

Voor informatie:
marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl