VAR verdwijnt

Door nieuwe wetgeving verdwijnt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen vanaf dat moment hun arbeidsrelatie vastleggen in een overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Zo is er zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. De wijziging is onderdeel van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA).

Overeenkomst
Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de afspraken over hun arbeidsrelatie vastleggen in een overeenkomst. Hiervoor kunt u een modelovereenkomst, voorbeeldovereenkomst of een individuele overeenkomst gebruiken die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Zo heeft u vooraf zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden of te betalen. Tot de nieuwe wet officieel ingaat, is er een overgangsregeling. Blijft u hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden? Dan mag u uw VAR voor 2014 of 2015 ook in 2016 blijven gebruiken tot de nieuwe wet- en regelgeving op 1 mei ingaat. U hoeft in dat geval dus geen nieuwe VAR voor 2016 aan te vragen. 

Wanneer wel een nieuwe VAR aanvragen?
Gaat u in 2016 werken onder andere omstandigheden of voorwaarden? Of gaat u andere werkzaamheden uitvoeren dan uw huidige werkzaamheden? Of hebt u nog geen VAR, maar hebt u er wel een nodig? an vraagt u hiervoor een nieuwe VAR aan. Deze VAR is geldig tot de nieuwe wet- en regelgeving op 1 mei 2016 inga


Nog geen VAR, maar wel nodig?
Vraag dan een VAR aan bij de Belastingdienst. Dit geldt ook als u een VAR heeft, maar als u in 2016 onder andere omstandigheden of voorwaarden gaat werken. Of als u andere werkzaamheden dan uw huidige werkzaamheden gaat uitvoeren. Deze VAR is geldig tot de ingangsdatum van de nieuwe wet.

Soorten VAR
De Belastingdienst kijkt naar verschillende zaken om te beoordelen welke VAR u krijgt. Bijvoorbeeld hoeveel klanten u heeft, of u zelf beslissingen neemt, aanwijzingen opvolgt en of u zelf de werkzaamheden moet verrichten. Afhankelijk van uw situatie krijgt u één van deze 4 soorten VAR:

  • VAR-wuo: winst uit onderneming
  • VAR-dga: werkzaamheden voor een vennootschap
  • VAR-row: resultaat uit overige werkzaamheden
  • VAR-loon: inkomsten uit een dienstbetrekking

Meer informatie over de verschillende soorten VAR.